Persahabatan Mengeratkan Tali Silaturrahim Antara Kita..

Fouziah Gous meracau


Waktu Solat Laporan Cuaca
Berita Utama Dalam Negeri Wilayah Laporan Khas Parlimen Politik Luar Negara Sukan Bisnes Mahkamah Jenayah

Agama Keluarga Hiburan Rancangan TV Feminin Pendidikan Sains & Teknologi Agrobiz Kesihatan S3 Polis & Tentera Sastera
Rencana Cuit Selak Awang Selamat Kolumnis Forum
Classifieds Utusan Airtime Portal Pendidikan Kosmo! Online Mangga Online Saji Online MyBooks Kareer Utusan Karya Laman Xtive
Liga M 2010 PRK 2010 UMNO 2010 Sharlinie Salam PerantauanHIBURAN Fouziah Gous meracau

Oleh NUR AZHARI ZAINOODDIN
Gambar NOOR AZLINA JAAFARFOUZIAH Gous memberikan ekspresi yang meyakinkan kerana dirasuk.

--------------------------------------------------------------------------------GARA-gara ingin menanam pokok bunga di halaman rumah, Fouziah Gous diganggu oleh makhluk halus yang merasuk ke dalam tubuhnya sehinggakan dia sering meracau.

Tragedi itu berlaku selepas dia mengorek tanah untuk menanam bunga tanpa mengetahui sejarah hitam yang pernah berlaku di kawasan rumah barunya itu.

Sebenarnya Fouziah sendiri tidak pernah mengetahui, rumah pusaka peninggalan arwah datuknya itu menyimpan misteri yang selama ini, ternanti-nanti akan kepulangannya.

Persekitaran kawasan rumah itu yang dikatakan 'keras' kerana wujudnya elemen mistik, roh dan seram, menanti saat untuk membalas dendam yang selama ini, tidak tertunai.

Apabila Fouziah bertindak mengorek tanah di kawasan larangan, tindakannya itu sebenarnya telah membebaskan roh yang terperangkap di dalam tanah berkenaan.

Fouziah menjadi mangsa kejadian yang pernah berlaku di zaman silam apabila roh yang terlepas, merasuk dan mengganggu kehidupannya.

Hampir menderita dengan kejadian rasukan itu, dia akhirnya pulih setelah mendapat pertolongan daripada seorang imam dari sebuah masjid berdekatan dengan rumahnya.

Begitulah karakter yang dihidupkan oleh aktres cantik ini menerusi filem terbaru lakonannya, Rasuk.

Menerusi Rasuk, dia mendukung watak sebagai isteri kepada aktor Iqram Dinzly.

Filem arahan Baldev Singh ini telah pun menemui penonton di pawagam sejak 16 Jun lalu dan itulah kali pertama, Fouziah digandingkan dengan Iqram sebagaimana yang diinginkan oleh para peminat mereka.

Biarpun Fouziah dan Iqram menafikan mereka bercinta namun para peminat tetap mahu pasangan ini bercinta di layar perak.

Selaku pengarah filem yang menelan belanja RM1.5 juta ini, Baldev bijak mengambil 'kesempatan' di atas kehangatan khayalan peminat Fouziah-Iqram.

"Saya berpuas hati dengan lakonan yang ditonjolkan oleh Fouziah dan Iqram. Bahkan penampilan pelakon-pelakon lain juga memuaskan.

"Filem ini memanglah sebuah filem seram tetapi Rasuk tidak menampilkan hantu secara mata kasar.

"Sebaliknya, garapan hantu ditimbulkan menerusi perasaan takut yang menyelubungi penonton yang duduk dalam panggung untuk menonton filem ini," kata Baldev.

Plot cerita Rasuk, jelas Baldev, bertitik tolak daripada rumah pusaka yang mengalami gangguan roh askar Jepun mati dibunuh oleh moyang Fouziah.

Kekuatan lakonan Fouziah yang dirasuk itulah yang menjadi sandaran Baldev dalam usahanya untuk lari daripada klise filem hantu arahan pengarah lain.

"Apa yang cuba diselitkan dalam Rasuk adalah kepercayaan-kepercayaan yang wujud dalam masyarakat kita berkaitan dengan alam ghaib.

"Maka itulah, tidak ada watak hantu yang dilakonkan tetapi mainan roh yang saya cuba tonjolkan.

"Roh yang tidak diterima bumi dan berada di awang-awangan, mahu membalas dendam," jelasnya yang memberitahu, Rasuk adalah filem seram pertama arahannya.

Katanya lagi, filem berdurasi satu jam setengah itu sedikit sebanyak mengupas dan memaparkan diri Baldev yang sebenar.

"Saya seorang yang penakut, sebab itulah saya sanggup mengarah filem ini bagi menghilangkan perasaan itu.

"Filem ini saya rasakan lain daripada yang lain kerana tiada elemen kejutan disebabkan hantu muncul di hadapan mata," kata Baldev yang sebelum ini pernah mengarahkan filem Kecoh Betul.

Sebagai pengarah, pasti dia mahu melihat hasil kerjanya diterima penonton namun begitu, dia tidak meletakkan sasaran yang tinggi dari segi kutipan.

Walaupun kehadiran aktres Fauziah Nawi dan Sidek Hussin dilihat mampu memperkemaskan lagi filem Rasuk tetapi dari segi kutipan tiket, Baldev lebih selesa membiarkan penonton yang menentukannya.

"Apa yang penting saya telah lakukan yang terbaik dan semua pihak termasuk pelakon dan krew juga memberikan kerjasama yang sangat baik.

"Harapan saya, cukup sekiranya filem ini mampu untuk mengutip pulangan RM1 ke atas," terang Baldev yang mungkin berseloroh.

No comments:

[url=http://bitcofarm.com/home?r=whitect30][img]http://bitcofarm.com/img/banner1.gif[/img][/url]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails