Persahabatan Mengeratkan Tali Silaturrahim Antara Kita..

Saya Kahwin Sebab Nak Kahwin - Ashraf Muslim

Lebih lama beliau berdiam diri, lebih banyak spekulasi yang timbul sekaligus mengaibkan dirinya, isteri-isterinya serta keluarganya juga kedua-kedua keluarga mertuanya. Justeru, hari ni pelakon dan pengamal perubatan Islam, Ashraf Muslim tampil menjelaskan segala-galanya dan berterus terang mengapa beliau mengambil keputusan untuk berpoligami. Ashraf telah telah mencetuskan kontroversi sekaligus mengejutkan banyak pihak apabila beliau bernikah dengan Sakinah atau nama sebenarnya Wan Sakinah Ahmad Saburi pada 7 Julai lalu di Pattalung, Selatan Thailand. Sebelum ini beliau berkahwin dengan Noor Dayana Lokman pada 30 Ogos 2011 di Mekah. "Alhamdulillah, saya dan Dayana (isteri pertama) tiada masalah. Dengan Sakinah (isteri kedua) pun tak ada masalah. Dengan keluarga mertua pun tiada masalah. Cuma ada yang marah tapi saya percaya lambat laun semuanya akan kembali pulih", katanya pada sidang media khas yang diadakan sekitar jam 4 petang tadi di Marakesh, Medan Mara Kuala Lumpur. Sambil itu, Ashraf memaklumkan ketika sidang media dijalankan, kedua-dua isterinya sedang keluar bersama-sama - sesi woman talk di tempat lain. Jelas Ashraf, keputusan untuk mengahwini Sakinah bukan kerana isu zuriat atau masalah keluarga tetapi hatinya tiba-tiba terdetik untuk memperisterikan gadis itu.
"Saya mengenali Sakinah sebelum saya mengahwini Dayana lagi. Kami bermula sebagai kawan biasa tetapi lama-kelamaan timbul satu perasaan seperti secret admirer. Saya mula rasa nak kahwin dengan dia. Jadi, saya kahwin sebab saya rasa nak kahwin", katanya. Ditanya mengapa beliau memilih untuk bernikah di luar negara sebelum menerima kebenaran mahkamah, jawabnya, "Itu satu keputusan yang susah untuk saya buat. Beribu kali saya berfikir. Saya rujuk dahulu pada ustaz dan pakar kaunseling. Saya bagitau pada Dayana dan keluarga mertua. "Tetapi dalam tempoh itu, timbul pula perkara-perkara diluar jangkaan. Itu yang menyebabkan saya buat keputusan berkahwin di Thailand. "Dayana tidak tahu yang saya berkahwin di sana. Saya rancang nak beritahu dia pada keesokan harinya. Tapi belum sempat saya beritahu, dia sudah tahu dahulu kerana dia menjumpai tiket penerbangan saya. Apa nak buat... Tuhan nak tunjuk. "Saya tahu dia sedih dan terluka. Saya minta maaf banyak-banyak pada dia", ujar Ashraf dengan nada kesal.
Bagaimanapun kata Ashraf, beliau sudah bersedia berdepan dengan sebarang kemungkinan yang berlaku pada ketika itu. Dalam pada itu Ashraf cukup berharap kedua-dua isterinya dapat segera menerima antara satu sama lain. "Buat masa ini mereka masih lagi in progress (menerima antara satu sama lain). Sakinah juga tertekan apabila banyak pihak menyalahkan dirinya dan melemparkan tomahan padanya. Tapi saya nasihatkan kepada kedua-dua isteri saya supaya bersabar dan ikut cakap saya kalau mereka nak bahagia. "Saya juga ada perancangan untuk isteri-isteri saya. Saya tahu apabila berpoligami bukan mudah untuk kita berlaku adil. "Saya juga ingin memohon maaf kepada kedua-dua belah pihak keluarga. Kepada keluarga saya. Kepada para media dan peminat-peminat saya. Tapi saya terkejut juga bila ramai peminat yang datang kepada saya dan ucapkan tahniah kepada saya. Saya juga berharap agar semua dapat mendoakan yang baik-baik. Saya tak pernah mengaibkan orang, jadi saya harap orang tidak mengaibkan saya ada keluarga saya", katanya. Ashraf juga memberitahu beliau akan mengadakan kenduri kesyukuran apabila keadaan sudah benar-benar pulih. Malah beliau merancang untuk membawa Dayana dan Sakinah menunaikan umrah, kelak. -mD

No comments:

[url=http://bitcofarm.com/home?r=whitect30][img]http://bitcofarm.com/img/banner1.gif[/img][/url]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails