Persahabatan Mengeratkan Tali Silaturrahim Antara Kita..

Peminat Nasihat Awal Ashaari Elak Amalan Khurafat Ketika Tanam Uri

Tindakan pelakon dan pengacara Awal Ashaari berkongsi gambar dan meminta pandangan pengikut laman Instagram tentang cara menanam uri selepas isterinya, Scha Al-Yahya selamat melahirkan cahaya mata pertama mereka menerima pelbagai reaksi. Rata-rata, nasihat yang diberi mengingatkan Awal supaya menolak amalan syirik yang sering dilakukan oleh kebanyakan masyarakat Melayu yang kononnya akan memberi manfaat kepada bayi tersebut pada masa akan datang. Salah seorang pengikut Instagram Awal yang dikenali sebagai @irza3112: "Tak payah letak apa-apa, tanam dengan sempurna, elak dari digali binatang seperti anjing dan lain-lain. Khurafat boleh rosakkan akidah. Manakala @azlinaaris2000 berkata: "Jangan diletak lilin dan barangan sebagainya yang boleh mendatangkan syirik dan khurafat. Tanam di tempat yang bersih dan selamat contonhnya di belakang masjid. Gambar yang dimuat naik pada pagi Khamis itu mendapat sebanyak
Bagaimanapun beberapa pengikut turut memberi cadangan membersihkan uri tersebut dengan pelbagai cara pelik. Antaranya sitizuhaima89 berkata:" Letak dalam sumpit, dalam uri itu letak abu kemudian tutup dengan tempurung dan letak di dapur tempat memasak. Biasanya bidan-bidan yang buat semua itu. Bagi @Habib: "Jangan tanam dekat dengan akar nanti anak mudah sakit,"Begitu juga dengan @naaina yang memberi pandangan pelik: "Jangan lupa masukkan pensil dan buku sekali agar dia pandai belajar,".
Sementara itu, ada juga pengikut lain yang mempersoalkan tindakan Awal memuat naik gambar tersebut yang dianggap kurang sesuai untuk tatapan umum. "Untuk mengelak sesuatu yang buruk, lebih baik buang gambar ini. Tidak elok sebenarnya masukkan gambar seperti ini," kata @snfaizal. Scha Al-Yahya selamat melahirkan bayi perempuan pada pukul 5.50 petang Rabu di Pusat Perubatan Prince Court, dekat sini.

No comments:

[url=http://bitcofarm.com/home?r=whitect30][img]http://bitcofarm.com/img/banner1.gif[/img][/url]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails